Příznaky

Prakticky u všech mužů s postiženým chromozomem se onemocnění vyvine. Ženy může nemoc zasáhnout stejně silně jako muže; mohou však zůstat bezpříznakové, i když lze mikroskopicky prokázat postižení orgánů.

Věk, v němž se Fabryho nemoc projeví, je různý, stejně jako je různá přítomnost příznaků a průběh nemoci. Obecně se příznaky objevují dříve u mužů než u žen. Klasické onemocnění se zpravidla projeví již v dětství, a to z důvodu zasažení nervového systému.

Ukládání nerozštěpených tuků vede v dospělosti k život ohrožujícím komplikacím, což se týká především ledvin, srdce a mozku. Poruchy ledvinových funkcí se stávají nápadnými zpravidla ve třetí nebo čtvrté dekádě života (u žen to bývá později než u mužů) a pacienti obvykle dospějí do konečného stadia ledvinového poškození.

Celkově příznaky:

Poruchy nervového systému:

Poruchy kůže:

Poruchy zažívacího traktu:

Poruchy ledvin:

Poruchy srdce:

Poruchy v oblasti uši-nos-krk:

Poruchy plic:

Poruchy kostí:

Kvalita života

Pocit fyzické a funkční pohody může být u pacientů a jejich rodin výrazně narušen. Potíže jako bolesti, tinnitus, chronická únava a zhoršená tolerance tělesné námahy mohou negativně ovlivňovat pacientovy školní výsledky nebo profesní kariéru a omezovat jeho společenský život a sportovní vyžití. V důsledku zátěže, kterou onemocnění představuje, a zkrácení očekávané délky života se u pacientů může vyvinout chronická deprese.